Sociaal Domein |
---|
Inleiding
Het programma sociaal domein levert een bijdrage aan de kernwaarde sociale en vitale kernen. Binnen onze kernen is sprake van dorpse saamhorigheid en gemeenschapszin. In onze kernen zijn inwoners actief, helpen ze elkaar en nemen ze zelf initiatief. Dit willen we behouden en verder versterken. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties blijven we grote maatschappelijke opgaven ook de komende jaren het hoofd bieden.
Actief eigenaarschap van onze inwoners en ondernemers is een strategische keuze die wij verder willen stimuleren zodat zij meer ruimte, zeggenschap en verantwoordelijkheid krijgen voor eigen initiatieven.
Het programma sociaal domein levert een bijdrage aan de kernwaarde bereikbare en bedrijvige gemeente. Het gaat dan in het bijzonder om de strategische keuze van voldoende arbeidspotentieel waarbij participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onderdeel is.
We intensiveren de samenwerking en werken toe naar partnerschap met de betrokken partijen om nog beter op de hoogte te zijn van dat wat er speelt.
Op het gebied van wonen en zorg is er een opgave voor de gemeente Stein. Er is sprake van bevolkingskrimp, van vergrijzing en ontgroening. Aansluitend op het rijksbeleid stimuleren wij dat mensen langer thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Daarom streven wij naar toekomstbestendige kernen, met passende (zorg- en welzijn)voorzieningen en een infrastructuur die aansluit bij de uitdagingen van deze tijd.
Taakvelden
Dit programma omvat de taakvelden:
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie
6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen
6.3 Inkomensregelingen
6.4 WSW en beschut werk
6.5 Arbeidsparticipatie
6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO)
6.71A Hulp bij het huishouden (WMO)
6.71B Begeleiding (WMO)
6.71C Dagbesteding (WMO)
6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO)
6.72A Jeugdhulp begeleiding
6.72B Jeugdhulp behandeling
6.72C Jeugdhulp dagbesteding
6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig
6.73A Pleegzorg
6.73B Gezinsgericht
6.73C Jeugdhulp met verblijf overig
6.74A Jeugdhulp behandeling GGZ zonder verblijf
6.74B Jeugdhulp crisis/LTA/GGZ verblijf
6.74C Gesloten plaatsing
6.81A Beschermd wonen (WMO)
6.81B Maatschappelijke- vrouwenopvang (WMO)
6.82A Jeugdbescherming
6.82B Jeugdreclassering
Wat willen we bereiken ?
In 2024 bouwen we verder door aan een toekomstbestendig sociaal domein in de gemeente Stein waarin we structureel grip houden op het sociaal domein. Dit op het gebied van financiële middelen maar ook op de effectiviteit en kwaliteit van de geleverde ondersteuning.
In 2024 wordt er gestart met een nieuw cliëntvolgsysteem. Dit zorgt samen met het dashboard sociaal domein ervoor dat we beter in staat zijn om data gedreven te werken, monitoren en waar nodig tijdig bij te sturen.
Daarnaast wordt met prioriteit verder gewerkt aan het terugdringen van wachtlijsten binnen de Wmo. Dit doen we door gerichte acties als onder anderen indiceren zonder einddatum en omgekeerde toets te gaan inzetten, de samenwerking met het voorliggend veld verder vorm te geven en door te zorgen voor een nog betere regionale samenwerking. De krapte op de arbeidsmarkt is hierin een risico. Zowel aan de kant van de gemeente, het voorliggend veld als bij de zorgaanbieders zien we dat het lastig blijft om kwalitatief personeel te vinden en behouden. Daarom zetten we in op informele zorg naast de ondersteuning in het voorliggende veld en in samenwerking met de zorgaanbieders. Dit is dan ook belangrijk en noodzakelijk richting de toekomst.
We zetten inhoudelijk stappen met projecten als Kansrijke Start, het Sinti project, Zorg & Veiligheid en Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Met OKO willen we een voor de lange(re) termijn een kansrijke omgeving voor jongeren creëren waarin ze mentaal en fysiek gezond zijn. We zien OKO dan ook als de paraplu voor ons hele jeugdbeleid en zullen dit ook steeds meer gaan uitdragen.
Bezuinigingen
N.v.t.
Wat gaan we er voor doen?