Samenkracht en burgerparticipatie
Financiele gezondheid
In 2024 stimuleren we inwoners met geldzorgen extra om in beweging te blijven. Dat doen we in samenwerking met de fondsen en het OKO-project. Ondersteuning in het kader van nazorg wordt uitgebreid met als doel inwoners duurzaam financieel zelfredzaam te maken. Budgetbeheer is hierbij een belangrijk instrument. Met inwoners die niet zelfstandig hun financiën kunnen beheren, wordt een passende oplossing gevonden.
Seniorvriendelijk beleid
In 2024 gaan we aan de slag met de uitkomsten van de gesprekken die in het kader van seniorvriendelijk beleid in 2023 gevoerd zijn.
Informele zorg
In 2024 werken we verder aan een gemeente waarin inwoners voor elkaar kunnen zorgen. Het uitvoeringsplan informele zorg vormt daarvoor de basis. Ondersteuning voor mantelzorgers, bekendheid van voorzieningen en aandacht voor eenzaamheid en dementie zijn hierin belangrijke onderwerpen.
Wet inburgering
De taakstelling voor gemeenten voor het huisvesten van statushouders wordt steeds groter. Daarmee wordt ook de taak op gebied van begeleiding en ondersteuning in het kader van de Wet Inburgering groter. Tevens heeft dit ook weer effect op de Participatiewet. De uitvoering hiervan gebeurt door Vluchtelingenwerk en Vidar, waarmee gezamenlijk de ontwikkelingen gemonitord worden. Daarnaast willen we verenigingen stimuleren om hierin een actieve bijdrage te leveren door het invoeren van een “buddy systeem”.
Sociale inclusie
Iedereen moet kunnen meedoen!
Eind 2023 is de tweede Sociale Inclusie Agenda opgesteld, voor de periode 2024-2027. Waar in de vorige periode nog vooral de nadruk lag op inclusie voor mensen met een beperking, kwam nu in de 'meedenkbijeenkomsten' die in 2023 werden gehouden naar voren dat we veel breder willen denken: inclusie voor jeugd en jongeren, ouderen, vrouwen, LHBTIQ+ers, vluchtelingen/ statushouders, tienermoeders, alleenstaande ouders, laaggeletterden, enz. Kortom: inclusie voor iedereen. We gaan de uitdaging aan om voor de komende periode inclusie zoveel mogelijk op alle gebieden te integreren. Natuurlijk gaat dit niet allemaal in een keer. We gaan aan de slag met de Inclusie Agenda als leidraad. Hiervoor is jaarlijks een budget van € 15.000 gereserveerd.
Brede SPUK/GALA
Door middel van een specifieke uitkering (SPUK) stelt het Rijk van 2023 t/m 2026 budget beschikbaar voor preventie en gezondheidsbevordering. Deze regeling omvat 15 onderdelen en geoormerkte budgetten (voornamelijk bestaande en deels nieuwe middelen) op de thema’s sport- en beweegstimulering, cultuurparticipatie, gezondheidsbevordering en het versterken van de sociale basis. Zo wordt samenhang en integraliteit gestimuleerd, met als stip op de horizon een gezonde generatie in 2040. Om dit te realiseren is in september 2023 een integraal plan van aanpak ingediend, waaraan we in 2024 uitvoering geven.
Participatie
Participatie krijgt in Stein veel aandacht. En terecht. De Participatienota Omgevingswet is al vastgesteld en afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd met verschillende vormen van participatie. In het bestuursakkoord is opgenomen dat we streven naar vernieuwende concepten. Een van de concepten is het experimenteren met inwonersraadplegingen waarbij voor een breder maatschappelijk vraagstuk als bijvoorbeeld het sociaal domein of duurzaamheid gewerkt wordt met een inwonerspanel dat door loting wordt geselecteerd. In 2024 gaan we specifiek met dit concept aan de slag. Overigens zonder de overige concepten te verlaten.
Jongerenparticipatie
Op verzoek van de raad ligt er momenteel een door en voor jongeren opgestelde jongerenvisie. In deze visie zijn ook concrete ideeën door jongeren ten aanzien van verschillende onderdelen opgenomen. Ontmoeten springt er onder andere uit. In 2024 gaan we de mogelijkheden ten aanzien van ontmoeten (van en met jongeren) in de gemeente Stein bekijken. Deze behoefte komt op meerdere plekken - zoals in de Wijkverhalen Nieuwdorp maar dus ook in de jongerenvisie - regelmatig terug. Uiteraard zullen we ook kijken en werk maken van andere ideeën die ons aangeboden zijn.
Antidiscriminatievoorziening
In 2024 zal ADV Limburg extra middelen ter beschikking krijgen voor de aanpak discriminatie. Deze extra middelen ter hoogte van € 9.000 zijn middels de meicirculaire 2021 structureel toegekend en worden ingezet voor voorlichting/aanpak discriminatie op scholen en het genereren van naamsbekendheid van de ADV Limburg.