Paragrafen

Wet Open Overheid

Wet Open Overheid

Algemeen
De openbaarheidsparagraaf Wet open Overheid (Woo) is een verplicht voorgeschreven paragraaf. In de begroting en jaarrekening dient dit als een afzonderlijke paragraaf opgenomen te worden. Deze verplichting geldt vanaf de jaarrekening 2022 en de begroting 2024. Bij de eerstvolgende wijziging past de commissie de artikelen 9 en 26 van het BBV hierop aan.

De Woo beoogt een transparante en actief openbaar makende overheid, met als doel een gelijkwaardige informatiepositie tussen overheid en inwoners.
Er zijn 11 informatie categorieën aangewezen die verplicht actief openbaar gemaakt moeten worden door gemeentes in de landelijke voorziening Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI).

Vanuit de gemeente Stein wordt ingespeeld op de cadans van de verplichtstelling van de actieve openbaarmaking zodat er tijdig wordt voldaan aan de wettelijke verplichtingen.

De informatiehuishouding op orde
Op dit moment geldt dat het papieren dossier leidend is. De gemeente Stein wenst over te gaan op volledig digitaal dossier. Dat maakt de ontsluiting van informatie eenvoudiger en eenduidiger. In 2023 wordt gestart met het schrijven van het “Handboek vervanging” en zal er tevens met clusters een risicoanalyse worden uitgevoerd. Vanaf 2024 zal de substitutie gefaseerd worden ingevoerd. Dit project zal meerjarig zijn, aangezien niet alle processen op dit moment volledig digitaal zijn zoals bijvoorbeeld Schuldhulpverlening en budgetbeheer, Burgerzaken en VTH.

Toegang tot openbare informatie
In 2023 is de koers en aanpak van de ontwikkeling van PLOOI bijgesteld door minister van BZK. Van de gemeenten wordt nu verwacht dat zij de diverse documenten op een eigen, publiek toegankelijk, platform zullen plaatsen. Via de Woo-index van PLOOI worden deze documenten vervolgens vindbaar gemaakt. In 2024 zal de vulling van dit platform van de gemeente Stein verder gevuld worden met (actief) openbaar te maken documenten. Uitgangspunt daarbij is dat op dit platform enkel documenten worden geplaatst die elders nog niet openbaar worden gemaakt.  

In 2024 wordt gestart met de nadere invulling van de rol van Woo-coördinator. Deze rol behelst:

  • Regie op een juiste afwikkeling van Woo-verzoeken en daarmee voldoen aan de wettelijke verplichting.
  • Tijdige en correcte beantwoording van vragen en klachten rondom Woo verzoeken.
  • Bevordering van bewustwording binnen de organisatie rondom de Woo.
  • Ondersteuning van de organisatie bij de implementatie van de Wet open overheid.
  • Monitoring en rapportage rondom Woo verzoeken.
  • Stimuleren van samenwerking en kennisdeling rondom de Woo binnen en buiten de organisatie.

Als onderdeel van de implementatie van de Woo binnen de gemeentelijke organisatie worden de medewerkers bewust gemaakt van de impact van de Woo op hun dagelijkse werkzaamheden door middel van terugkerende bewustwordingscampagnes. Daarnaast worden ze getraind in het gebruik van de anonimiseringstools en werkwijze rondom (actief) openbaar maken van documenten.
Ook zal er in 2024 nader onderzocht worden of een geautomatiseerde/geïntegreerde koppeling tussen het zaaksysteem en de anonimiseringstool meerwaarde biedt om efficiënter te kunnen werken.

In onderstaande tabel zijn de beschikbare incidentele en structurele budgetten weergegeven die van rijkswege zijn toegekend:

 x € 1.000

Begr.

Begr.

Begr.

Begr.

Begr.

2023

2024

2025

2026

2027

Wet Open Overheid

Structureel
Incidenteel

73
94

73
58

73
58

73
58

73
0

Totaal exploitatie

167

131

131

131

131

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2023 15:13:40 met de export van 10/03/2023 15:08:05