Inkomensregelingen
Vidar
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de Participatiewet en de uitvoering daarvan problemen kan veroorzaken voor een deel van de mensen en is de hardheid van de wet erkend. Om die balans terug te brengen wil de minister naar een Participatiewet die een toereikend bestaansminimum biedt en die mensen passende ondersteuning biedt om mee te doen in de samenleving. De ‘Participatiewet in Balans’ is in voorbereiding en zal naar verwachting 1 januari 2025 in werking treden. Met het voorstel moet de wet eenvoudiger worden en beter aansluiten bij wat inwoners nodig hebben zowel wat betreft de bestaanszekerheid als de ondersteuning naar werk. We onderzoeken samen met de gemeente Sittard-Geleen en Beek hoe we in 2024 kunnen vooruitlopen op deze toekomstige ontwikkelingen.
Het aantal mensen in de (bijzondere) bijstand loopt naar verwachting de komende jaren op door effecten van het Rijksbeleid (o.a. afsluiten Wsw, instroom Wajong tot 80% en hogere asielinstroom). Data-onderzoek heeft meer inzicht gegeven in het cliëntenbestand. Zo hebben we gemerkt dat de cliëntenstromen zijn veranderd. Minder mensen binnen ons bestand kunnen (direct) naar werk en meer mensen stromen in een participatietraject. Dit is het gevolg van de grote vraag vanuit de arbeidsmarkt van de afgelopen jaren. De mensen die nu nog niet zonder hulp aan het werk komen, hebben regelmatig te maken met verschillende zorgen zoals gezondheids-, relatie-, verslavings- en financiële-problematieken. Voor deze groep mensen komt nu de nadruk steeds meer op participatie te liggen, waarbij de multiproblematiek gestabiliseerd en aangepakt wordt. Tevens daalt de uitstroom uit de Wsw iets minder snel dan de landelijke trend. Ook wordt verwacht dat de aanspraak op middelen voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening minder snel daalt.
Vidar blijft zich inspannen om mensen passende ondersteuning te bieden in de vorm van werk, participatie, onderwijs en/of zorg. In 2024 wordt wederom de focus gelegd op nauwe samenwerking tussen de bedrijfscontactfunctionaris van gemeente Stein en team commercie van Vidar met als doel de samenwerking tussen lokale ondernemers en Vidar te versterken.
In 2023 is Vidar gestart om met alle inwoners die langer dan 5 jaar in de bijstand zitten zogenaamde ondersteuningsgesprekken te voeren. Het doel van deze gesprekken is om mensen passende ondersteuning (werk of participatie) te bieden en eventueel andere ondersteuningsvragen te beantwoorden. Deze gesprekken worden in 2024 voortgezet.
De pilot Vidar in de wijk is in 2023 geëvalueerd. In 2024 worden keuzes gemaakt over de toekomst van dit concept.
Deze en andere ontwikkelingen zijn tijdens de raadsbijeenkomst Vidar van 26 oktober jl. reeds toegelicht.
VDL Nedcar
De ontwikkelingen binnen VDL Nedcar hebben in 2023 en 2024 gevolgen voor de medewerkers. Rondom VDL Nedcar slaan de publieke en private partners de handen in elkaar. We gebruiken daarvoor de basis die in het Regionale Mobiliteitsteam (RMT) is gelegd en zullen ook in 2024 vanuit een mobiliteitscentrum mensen ondersteunen op weg van werk naar werk.
Vidar Vooruit
Vidar verandert van een participatiebedrijf met de nadruk op arbeidsbemiddeling, naar een Vidar waar mensontwikkeling centraal staat. Zo wordt Vidar een integrale, flexibele en vooral eigentijdse organisatie die in open verbinding staat met de regio. De doorontwikkeling van Vidar vraagt een mensgerichte en doelgerichte aanpak. Aan de hand van zes programmalijnen geeft Vidar uitvoering aan deze doorontwikkeling. De programmalijnen zijn een vervolg op het ondernemingsplan van 2019 en te beschouwen als een voortzetting van de project-, integratie- en implementatiekosten voor 2023 en de jaren daarna. Deze programmalijnen sluiten nauw aan op de zeven leefgebieden waarop Vidar kandidaten waar nodig ondersteunt. De zeven leefgebieden zijn: zingeving, financiën, wonen, psychische gezondheid, sociale relaties, werk en activiteiten en lichamelijke gezondheid. Al deze leefgebieden komen naar voren in de programmalijnen en zorgen voor de samenhang tussen de verschillende programmalijnen Vidar. Voor meer informatie wordt u verwezen naar raadsinformatiebrief 'Vidar Vooruit'
Kinderopvangtoeslagaffaire
Bij de gemeente Stein zijn 24 huishoudens bekend die getroffen zijn door de kinderopvangtoeslagaffaire. Deze huishoudens hebben sindsdien passende ondersteuning gekregen. De gemeenteraad is op 16 juli 2021 via raadsinformatiebrief Toeslagenaffaire Kinderopvang (0971165881) hierover geïnformeerd. In 2023 zijn en in 2024 worden gedupeerden de mogelijkheid geboden om zogenaamde brede ondersteuning te ontvangen. Het doel van aanpak brede ondersteuning is om huishoudens een nieuwe start te laten maken.